Меню сайту
Опитування
Чи задоволенні Ви роботою ОСББ?
Всього відповідей: 26
Форма входу

Instagram

Ваш Дім. Масив "Пасічний".

Instagram Вітаю Вас Гість | RSS

 
 
Головна » 2012 » Серпень » 20 » Новини законодавства
11:57
Новини законодавства
В Україні дещо змінились правила прописки
 
В Україні набув чинності закон № 5088-VI «Про внесення змін до деяких законів України щодо реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні». Закон опублікований у виданні «Голос України» від 4 серпня.

Відповідно до закону, реєстрація місця проживання чи місця перебування особи - внесення відомостей про місце проживання або місце перебування із зазначенням адреси одного житла особи або адреси спеціалізованої соціального установи, установи соціального обслуговування та соціального захисту.

Документи, в які вносяться відомості про місце проживання і місце перебування особи - паспорт громадянина України, тимчасове посвідчення громадянина України, посвідчення на постійне проживання, посвідка на проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, посвідчення особи, якій надано тимчасова захист, довідка про звернення за захистом в Україну.

Законом, зокрема, встановлено, що громадянин України, іноземець або особа без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в Україні, зобов`язані протягом 10 днів після прибуття на нове місце проживання зареєструвати місце проживання.

Реєстрація в документі розглядається як платна послуга, яка надається державою (при реєстрації місця проживання необхідно пред`явити квитанцію про сплату державного мита).

Реєстрація місця проживання здійснюється в день надання особою документів.

Реєстрація місця проживання за заявою особи може бути здійснена з одночасним зняттям з реєстрації попереднього місця проживання.

Зняття з реєстрації місця проживання за заявою законного представника здійснюється за згодою інших законних представників.

Як відомо, раніше Янукович не підтримав запропоновані в законі норми, якими запроваджувався реєстраційний облік місця проживання та місця перебування осіб в Україні - збір, обробка, систематизація та зберігання відомостей про місце проживання і місце перебування всіх осіб в Україні в електронній формі та / або в формі картотек.

«Законом пропонується покласти визначення порядку ведення такого реєстраційного обліку на МВС - в той же час не визначено мету створення чергової бази даних про все населення України, цілі використання таких даних, а також не передбачено захисних механізмів, які попереджали б несанкціонований доступ до такої бази, зловживання інформацією».

На думку Президента, такі зміни: по-перше, вводили збір і зберігання інформації про особу, а можливо, і використання такої інформації без згоди цієї особи на підставі підзаконного акту, а не закону, як того вимагає Конституція, по-друге, створювали ризик втручання в особисте життя громадян, що заборонено Конституцією і не відповідає загальновизнаним міжнародним стандартам в галузі прав людини, закріпленим Конвенцією про захист прав людини та основних свобод.

Президент також відзначав неприпустимість обмеження для осіб, які звернулися за наданням статусу біженця або додаткового захисту і щодо яких прийнято рішення про оформлення документів для вирішення їх питання, права проживати у родичів, у готелі, орендувати житлове приміщення або користуватися житлом, наданим у пункті тимчасового розміщення біженців. Тому глава держави запропонував виключити таке обмеження із закону, що надійшов на підпис.

Крім того, Президент не підтримував нововведення, згідно з яким батьки або інші законні представники новонародженого зобов`язані зареєструвати місце його проживання протягом місяця з дня державної реєстрації народження.

Нагадаємо, 17 травня Верховна Рада України (ВР) прийняла в другому читанні і в цілому законопроект № 9289 про внесення змін до деяких законів України щодо реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні. Проте 13 червня Президент України Віктор Янукович ветував закон.
Взято тут.
Переглядів: 733 | Додав: superpia | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Серпень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Пошук
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024