Меню сайту
Опитування
Чи задоволенні Ви роботою ОСББ?
Всього відповідей: 26
Форма входу

Instagram

Ваш Дім. Масив "Пасічний".

Instagram Вітаю Вас Гість | RSS

 
 
Головна » 2010 » Жовтень » 5 » Стан ринку нерухомості
10:23
Стан ринку нерухомості
Динамiка квадратного метра
СИТУАЦIЯ. Як i де дешевше орендувати в Українi квартиру та офiс. Цiнова полiтика i перспективи. Дослiдження кореспондентiв «Урядового кур’єра»
 
Активність на ринку нерухомості, будівництва, як лакмусовий папірець відображає відповідний стан економічного розвитку будь-якої держави. Бажання придбати квартиру, поліпшити умови проживання, орендувати майно завжди актуальні та й капіталовкладення таке вигідне. У нас нині цей сегмент загального ринку перебуває у певній стагнації і затишші. Вплив економічної кризи дався взнаки, але певне пожвавлення тут уже прослідковується. Принаймі у найбільших містах України.
 
Страшний механiзм ажiотажу ЛЬВIВ.
 
Ситуацiю на ринку нерухомостi, як i в попереднi роки, визначають заробiтчани: придбання житла бiльшiсть iз них вважає найефективнiшою iнвестицiєю в майбутнє родини: обзавестися квадратними метрами вигiднiше, анiж тримати грошi на депозитi в банку (довiру до них ще не вдалося повернути, та й вiдсотки на третину зменшилися), — жодного ризику, а плата за оренду вища за вiдсотки.
 
Ринок нерухомостi спрогнозувати нелегко: повний штиль може раптово змiнитися ажiотажем i спричинити до цього здатна не надто важлива обставина. Саме таким поштовхом у перiод чергового затишшя на ринку нерухомостi у Львовi стала iнформацiя однiєї мiсцевої iнформагенцiї про лiквiдацiю 18 банкiвських установ. Вже наступного дня стрiмко зросла кiлькiсть телефонних дзвiнкiв в агенцiях нерухомостi. Чи ми на порозi чергового буму на ринку нерухомостi, експерти прогнозувати не беруться, адже, на щастя, йдеться не про нових банкрутiв, а тих, якi не витримали ударiв економiчної кризи. Однак саме нагадування закцентувало увагу спiльноти на проблемi надiйностi банкiвських установ. А найменша непевнiсть, як лакмусовий папiрець, миттєво реагує на негаразди. Тож тi, хто ще роздумував над доцiльнiстю купувати житло й мають певнi заощадження, ризикувати власними статками не хочуть. А варто лишень «запустити» механiзм ажiотажу, i — мети досягнуто: квадратнi метри знову як рятiвний варiант вiд знецiнення i ризику! Дещо змiстилися в термiнах традицiйнi пiки активностi на ринку оренди та купiвлi-продажу, i на вiдмiну вiд попереднiх рокiв вiдносно спокiйний серпень демонстрував дiлову активнiсть. Тож замiсть вiдпочивати, батьки-заробiтчани взялися активно шукати помешкання для дiтей, якi вступили на навчання у вузи Львова: $ 200 — 250 (а це суттєво менше, анiж довелося викладати торiк за однокiмнатне помешкання) витримає батькiвський заробiтчанський гаманець, аби дiтям жилося комфортно.
 
— Старi цiни на оренду житла ще не повернулися, — говорить керiвник «Агенцiї «Вежа» Iгор Крижанiвський, — на стандартну квартиру знизились на 30 %. Якщо, примiром, за однокiмнатне помешкання в новому житловому мiкрорайонi треба було викласти $ 300, то те пер господарi погодяться вiддати й за 200, а вже за 300 у цьому районi запропонують дуже хорошу квартиру.
 
Натомiсть iз можливостями сплачувати щомiсяця 2 тис. грн у центрi мiста шукати не варто — рiвень комфорту i стан помешкання у орендарiв-претендентiв захоплення не викличе. За пристойнi у центральнiй частинi Львова доведеться викласти вiд 400 доларiв i бiльше. Порiвняно з минулими роками помешкання такого рiвня все ж здешевшали на третину. Тривалий час, примiром, у банку даних однiєї агенцiї з нерухомостi очiкувала свого орендаря елiтна 5-кiмнатна квартира з гаражем, дизайнерським iнтер’єром, вишуканими меблями, iндивiдуальним опаленням, побутовою технiкою, а два роки тому така пропозицiя довго не затрималася б i вартувала б втричi дорожче. Власники погодилися здати її за 800 доларiв.
 
Зазвичай таке житло винаймають для працiвникiв iноземних фiрм та компанiй. Львiв, на жаль, великою кiлькiстю таких представництв похвалитися не може, тому пропозицiя перевищує попит: «пiк» заробiткiв на орендi елiтного житла минув, i власники змушенi погоджуватися на вiдкоригованi цiни — пустуватимуть такi помешкання, доведеться сплачувати за послуги їхнiм господарям з власної кишенi. Втiм, додає, пан Iгор, тут уже як кому пощастить — ринок живе за своїми умовами. За великi грошi здаються елiтнi квартири у тихих, зелених та екологiчно чистих районах, з добре розвиненою iнфраструктурою.
 
Зменшився попит на оренду офiсних примiщень i водночас вiдчутно знизилася вартiсть: неподалiк центру в районi торговельного комплексу «Iнтерсiтi» квадратний метр пристойного офiсного примiщення обiйдеться орендаревi у $ 12 — 15 на мiсяць, i це, — наголошує Iгор Крижанiвський, —доволi висока цiна. Втричi-вчетверо дорожче доведеться заплатити за оренду примiщення пiд магазин (бiльшiсть помешкань на перших по- верхах давно проданi!), адже квадратнi метри поблизу з оперним театром значно прибутковiшi. Тож i майбутнi орендарi будуть змушенi розраховуватися за ринковими цiнами — що бiльший попит, i плата — вища.
 
Утiм, серйозний бiзнес у Львовi волiє орендувати примiщення не у приватних осiб та структур, а у мiсцевої влади: управлiння комунальної власностi забезпечило надходження до бюджету мiста вiд оренди майна 24,104 млн грн, повiдомив начальник управлiння комунальної власностi Львiвської мiської ради Євген Климкович.
 
Вiддзеркаленням стану на ринку оренди нерухомостi є ситуацiя з продажем нерухомостi. Вар тiсть квартир залежить не тiльки вiд площi, а й вiд багатьох iнших чинникiв: якщо у спальному районi однокiмнатне помешкання можна придбати за $ 35 тисяч, двокiмнатне — за $ 50 — 55 тис., то у престижному районi за подiбнi квартири доведеться викласти значно бiльшi кошти. Однокiмнатна квартира у тихому, зеленому районi коштуватиме дорожче за двокiмнатну у спальному! А цiкавитися дво- чи трикiмнатними помешканнями у будинках типу «люкс» радять лише тим, у кого є вiльнi $ 100 — 150 тис. Кiлька рокiв такi на ринку не затримувалися, хоча коштували удвiчi — утричi дорожче.
 
Ще одна позитивна тенденцiя — зниження вартостi земельних дiлянок: «сотка» землi у чудовiй рекреацiйнiй зонi — ередмiстi Львова, наприклад, яка ранiше йшла за $ 20 — 25 (!) тис., тепер забудовниковi обiйдеться у 7 — 8 тис. «зелених». Обвалу цiн чи зростання фахiвцi з нерухомостi не прогнозують. 
 
Вiталiй ЧЕПIЖКО,
Свiтлана ГАЛАУР,
Павло КУЩ,
Оксана МЕЛЬНИК,
Iван ШЕВЧУК
«Урядовий кур’єр»)
 
Цiни на житло у найбiльших мiстах України
(за перiод з 1 серпня по 1 вересня 2010 року)
Львів
 
За період з 1 серпня по 1 вересня 2010 р. середня ціна продажу 1-3 кімнатних квартир на вторинному ринку у Львові знизилася на 0,73% ($10) до $1406 за кв.м.

1. Галицький район - зниження 0,46% (на $8) до $1811/кв.м.
2. Франківський район - зниження 0,75% (на $11) до $1385/кв.м.
3. Личаківський район - зниження 0,68% (на $9) до $1303/кв.м.
4. Залізничний район - зниження 0,54% (на $7) до $1252/кв.м.
5. Шевченківський район - зниження 1,31% (на $16) до $1208/кв.м.
 
Взято з http://ukurier.gov.ua/userfiles/file/30_p08-09.pdf
Переглядів: 1081 | Додав: superpia | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Пошук
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024