Меню сайту
Опитування
Чи задоволенні Ви роботою ОСББ?
Всього відповідей: 26
Форма входу

Instagram

Ваш Дім. Масив "Пасічний".

Instagram Вітаю Вас Гість | RSS

 
 
Головна » 2013 » Березень » 13 » Санітарні норми
11:16
Санітарні норми
Що робити, коли заважає шум?
 
Що Ви можете зробити, щоб зупинити гучне будівництво/кафе/ремонт по сусідству з Вами? Після кількох непростих спроб зробити це самим, активісти "Свідомо" склали поради, як діяти або уникнути помилок при проведенні ремонту.
 
Шуміти заборонено
 
Голосно шуміти, співати, слухати музику або кричати з 22 до 8 ранку у житлових будинках чи гуртожитках заборонено. Основний документ, який захищає вас від нічного шуму, – Правила користування приміщеннями житлових будинків і прибудинковими територіями. Ці ж правила забороняють проводити голосний ремонт у робочі з двадцять першої до восьмої години, а у святкові і вихідні - цілодобово.
Якщо людина, що робить ремонт, домовляється з сусідами (мова йде про прилеглі квартири), вона може проводити ремонт і у вихідні. Шум не має перевищувати санітарних норм: вдень – 55 децибел, вночі - 45 дБА. Для порівняння, гучна вулична дискотека створює шум близько 80-90 дБА.
Також є стаття 24 закону «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення». Там зазначено, що влада мусить сприяти, щоб в житлових будинках та подвір’ях не перевищувався рівень допустимого шуму.
Що робити, якщо Ваші сусіди порушують ці правила?
 
Викликати можна, покарати - важче
 
Ви можете викликати міліцію, бо такі дії – адміністративне правопорушення.
Стаття 182 Кодексу про адміністративні правопорушення зазначає, що порушення правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях тягне за собою попередження або накладення штрафу від 85 до 255 гривень. Якщо ж тишу порушує посадова особа або підприємство – штраф – від 255 до 510 гривень.
Якщо впродовж року сусід вже один раз платив штраф і порушує правила тиші знову – вдруге він платитиме штраф як посадова особа і ще в нього мають забрати предмети порушення тиші. Посадові особи вдруге платитимуть штраф від 850 до 2550 гривень із тією ж конфіскацією.

Але штрафи міліція як правило не накладає. Кодекс про адміністративні правопорушення ставить перед міліціонером вибір: попередження або накладення штрафу. На практиці правоохоронець вибирає профілактичну бесіду.
Теоретично зупинити будівництво чи реконструкцію може санстанція. В неї є це право відповідно до пункту 10 Положення Кабміну про державний санітарно-епідеміологічний нагляд. Але для цього експертиза повинна довести загрозу здоров`ю людей. Проводити такі експертизи - теж обов’язок санстанції. Проте вона може виміряти лише рівень постійного шуму – від підприємств, вентиляційного обладнання та іншої техніки, яка ввімкнена постійно. Для того, аби перевірити, чи постійний гул сусіднього заводу не перевищує допустимі норми, потрібно написати заяву на ім’я головного державного санітарного лікаря Вашого району, де вказати адресу та контактний телефон для зв’язку з Вами, і в довільній формі викласти питання по суті. Контакти санлікарів Вашого району шукайте тут. Впродовж місяця Санслужба повинна провести дослідження і скласти протокол, що і є підтверджуючим документом. У випадку скарги заміри проводяться безкоштовно. І з цим документом, що підтверджує порушення норм, вже можна звертатися до суду.
Отже, 102 залишаєтьс найпростішим та найефективнішим рішенням. Якщо ж проблема повторюється постійно, і Вам набридло викликати міліціонера, ось поради справжнього експерта. Юриста Миколу Сорочинського дістали нічні дискотеки біля моря в Одесі, через які не сплять всі сусідні будинки, і він був одним з розробників закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту населення від впливу шуму". Тепер Микола працює над тим, щоб закон реально виконувався.
 
Поради борця
 
1. Скласти колективний лист від мешканців на ім'я начальника районної міліції, вказавши де, коли, хто і яким чином порушує нічний спокій у будинку. Якщо таких листів буде зафіксовано кілька - більші шанси виграти справу у суді.

2. Якщо у Вашому будинку діє ОСББ чи кооператив - складіть такого листа і від них.

3. Складіть акт про порушення спокою у нічний час. В ньому потрібно вказати дату, час, місце, назвати джерело шуму, описати проблему і зібрати якомога більше підписів сусідів (але не менше трьох).

4. Підготуйте докази - фотографії, які зможуть підтвердити порушення. Це може бути світлина будівельної апаратури у дворі, якщо там ведеться ремонт чи будівельного сміття біля дверей квартири.

5. Якщо Санепідемстанція відмовляється провести замір шуму - зверніться до приватної фірми. Таке дослідження буде коштувати від 300-400 гривень. Ось перелік організацій, що займаються такими експертизами.

6. У разі подання справи до суду підготуйте медичні докази шкоди Вашому здоров'ю: довідку лікаря, лікарняний листок або інші докази зниження імунітету.

У разі подання справи до суду важливо налякати порушника, - нагалошує юрист. Тут мова йде про моральну шкоду, а не матеріальну. Тому, скажімо, шкода в 50 тисяч гривень - вже справді зупинить порушника.

 
Взято тут.
Переглядів: 962 | Додав: superpia | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Пошук
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024