Меню сайту
Опитування
Чи задоволенні Ви роботою ОСББ?
Всього відповідей: 26
Форма входу

Instagram

Ваш Дім. Масив "Пасічний".

Instagram Вітаю Вас Гість | RSS

 
 
Головна » 2012 » Березень » 20 » Мешканці багатоквартирних будинків тепер мають більше прав
12:04
Мешканці багатоквартирних будинків тепер мають більше прав
Мешканці багатоквартирних будинків тепер мають більше прав
 
Після ухвалення нового закону мешканці через об’єднання співвласників багатоквартирних будинків зможуть самі розпоряджатимуться прибудинковою територією і більше не платитимуть за завищеними тарифами.
Верховна Рада визначила принципи діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) в Україні. Якщо президент підпише відповідний закон, то ОСББ зможуть самостійно вирішувати питання експлуатації земельної ділянки, на якій розташований будинок та прилеглу до нього територію, запевняють розробники документу. Відповідно до законодавчих нововведень, тепер земля і прибудинкова територія передаються безоплатно у постійне користування ОСББ за його клопотанням. «Представники ОСББ будуть самі розпоряджатися всім: ставити чи не ставити кіоски, розбивати газони і будуть впевнені, що перед їхніми вікнами не виникне незаконна забудова», - констатує керівник житлово-комунальних програм громадської мережі ОПОРА Тетяна Бойко.
ОСББ стане більше?
Бойко переконана, що після змін в Україні збільшиться кількість ОСББ. Зрештою, внаслідок законодавчих змін усунено одну з головних перепон для розвитку об’єднань співвласників: знято «тарифну дискримінацію». Адже раніше ОСББ доводилося платити за газ, воду і електрику за значно вищими тарифами для підприємств. Тепер на ОСББ поширюються значно нижчі тарифи для населення. Крім того, на сплату внесків за рахунками об’єднань співвласників тепер поширюються субсидії.

За словами Тетяни Бойко, об’єднання співвласників стануть більш ефективними. Адже тепер всі рішення приймаються «більшістю співвласників» - незалежно від того, чи є фони формально членами ОСББ. Таким чином мешканці, які не хочуть брати участі у роботі об’єднання співвласників, не можуть заблокувати прийняття важливих для всього будинку рішень. «Депутати відхили поправку про те, що одна людина може написавши до ОСББ звернення про свою незгоду щодо того чи іншого рішення, заблокувати рішення загальних зборів і створити колапс. Можна це зробити тепер тільки через суд», - прокоментувала Тетяна Бойко. Вона також відзначила, що окремі депутати хотіли «пропхнути» можливість влади призначати управляючого для ОСББ, втім їм це не вдалося.
Питання по землі залишаються

Втім, адвокат Тетяна Монтян критикує низку положень закону, зокрема передачу землі у розпорядження ОСББ. Монтян констатує, що земля під багатоквартирним будинком і так належить власникам багатоквартирних будинків. «А її тепер віддають у користування чи власність організації - ОСББ. А теперішні ОСББ в Україні мають таку незрозумілу форму, що в кінцевому результаті цю землю віддадуть ЖЕКам», - побоююється Монтян.

На її переконання, правові визначення ОСББ в Україні недостатньо чіткі. З одного боку –це організація, в яку людина не зобов’язана вступати і цим користуються зацікавлені забудовники, а з іншого боку це організація, яка приймає важливі рішення для всіх співвласників будинку, критикує адвокат.
Чи будуть об'єднання примусовими?
Тим часом активні мешканці прагнуть створювати ОСББ якнайскоріше. «Адже влада «пригрозила», якщо об’єднання у будинку ми не створимо, то нам самі його створять і нав’яжуть якусь управляючу компанію. Ми цього не хочемо», - розповідає Володимир Мироненко. Чоловік входить в ініціативну групу зі створення ОСББ в одному з спальних мікрорайонів Києва. Водночас киянин розповідає, що процес створення об’єднання триває в їхньому будинку вже півтора роки і процес важко просувається через «юридичні нюанси».

Як відомо, два роки тому український уряд ініціював масштабні реформи у житлово-комунальному господарстві, в результаті яких ЖЕКи мають припинити своє існування, а замість них у кожному будинку має бути створене ОСББ. Нині в Україні зареєстровано лише трохи більше 14 тисяч таких об’єднань. А це близько 17 відсотків багатоповерхового житлового фонду. Досі точиться дискусія про застосування жорстких адміністративних методів, аби остаточно позбутися ЖЕКів. Зокрема, висловлювалися пропозиції про примусове створення ОСББ у тих будинках, де мешканці самі не проявлять ініціативу. Тетяна Бойко вважає такі методи недоречними. «Все має бути добровільно. Найкращим стимулом для створення об’єднань співвласників є позитивні приклади діючих ОСББ, які успішно працюють на користь мешканців», - наголошує Бойко.

Автор: Лілія Гришко

Редактор: Євген Тейзе

dw.de
Взято тут.
Переглядів: 632 | Додав: superpia | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Пошук
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024