Меню сайту
Опитування
Чи задоволенні Ви роботою ОСББ?
Всього відповідей: 26
Форма входу

Instagram

Ваш Дім. Масив "Пасічний".

Instagram Вітаю Вас Гість | RSS

 
 
Головна » 2011 » Січень » 21 » Майбутнім власникам квартир
10:52
Майбутнім власникам квартир
Що таке ОСББ?
 
Якщо у Вашому будинку нерегулярно прибирають, у підвалі тече вода, дах потребує ремонту і Вам набридло платити в ЖЕК за комунальні послуги, то Вам пора більше дізнатись про ОСББ.
 
Мешканці будинку на вул. Костя Левицького, 27 вже давно забули про неприбрані сходи, обдерті стіни та фасад будинку. У них завжди працює ліфт, перед будинком доглянутий газон, на сходовій клітці вази з квітами, а ввечері світить світло.
Вони вже кілька років тому відокремились від ЖЕКу і самостійно господарюють у будинку. За кошти від квартирної плати, яка раніше йшла у ЖЕК, замінили усі мережі, відремонтували ліфт, сходові клітки, дах. Їм не байдуже, у якому будинку жити і куди витрачають їхні ж кошти. Тепер вони самі вирішують, на що витрачати квартплату і її розмір. А ще мешканці з будинку отримали додаткову роботу – двірника, сантехніка, бухгалтера і отримують заробітну плату. До того ж, відновити фасад будинку фінансово допомогла міська
рада.

Мешканці близько 300 будинків Львова вже давно забули про сварки з жеківцями, про брудні під’їзди, про темні сходові клітки і поламані ліфти – у цих будинках мешканці створили об’єднання співвласників.
 
хоча створення ОСББ – справа непроста, зате вигідна. Практика показує, що об’єднання співвласників – чи не єдиний варіант наведення порядку у будинку. Об’єднання мешканців багатоквартирних будинків – це юридична особа, створена власниками для управління, утримання та використання неподільного та загального майна. Об’єднання є неприбутковою організацією і не має на меті одержання прибутку для його розподілу між членами об’єднання.
 

 
Вищим керівним органом ОСББ є загальні збори. На загальних зборах члени об’єднання здійснюють своє право вирішувати пов’язані з діяльністю ОСББ питання, такі як: затвердження річного звіту та плану господарської діяльності наступного року, внесення змін до статуту, вибори правління і ревізійної комісії, використання (наприклад, здача в оренду) допоміжних приміщень будинку.
Основним документом, який закладає правову базу для побудови взаємин між окремими власниками житлових та нежитлових приміщень у будинку, де створено об’єднання, є статут об’єднання.
Об’єднання мають на меті залучення громадян не тільки до участі у вирішенні питань впорядкування будинків та прибудинкової території, встановлення добросусідських відносин, а й повне самообслуговування та самофінансування житла. Вони самостійно розраховують розміри внесків членами ОСББ на утримання будинку та прибудинкової території, здійснюють контроль за надходженням платежів мешканців за надані житлово-комунальні послуги у конкретному будинку, а також за раціональним використанням цих коштів.
 
Поточний контроль за надходженням та витрачанням коштів в об’єданні здійснює правління об’єднання. Правління періодично звітується на загальних зборах про виконання фінансового плану. Правління укладає угоди та наймає на роботу працівників для виконання робіт по утриманню будинку.
Утримання будинку та прибудинкової території здійснюється або власними силами об’єднання, або на основі укладання договору з попереднім балансоутримувачем будинку (наприклад, з ЛКП).

Одночасно ОСББ можуть сприяти надходженню додаткових коштів на утримання будинку та прибудинкової території за рахунок надання в оренду об’єктів, що перебувають у спільній власності (господарських та нежитлових приміщень, прибудинкових територій, тощо), спрямовувати їх на впорядкування житла та поліпшення умов для проживання.

Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) – єдиний спосіб для власників житлових і нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку спільно володіти, користуватися, здійснювати управління будинком, а також утримувати свою власність у доброму стані.
 
Переваги створення ОСББ?

Для створення та ефективного функціонування ОСББ є повна законодавча та методична база, а саме: Наказ Держком України № 141 від 27.08.2003 «Про затвердження Типового статуту об'єднання співвласників багатоквартирного будинку та Типового договору відносин власників житлових і нежитлових приміщень та управителя»; Постанова КМУ від 11 жовтня № 1521 Про реалізацію Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку»; Закон України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку від 29 листопада 2001р.» (Зі змінами, внесеними згідно із Законом № 3053-IV (3053-15) від 03.11.2005, ВВР, 2006, № 4, ст.60); Рішення конституційного суду від 2 березня 2004 року № 4-рп/2004; Закон України «Про приватизацію державного житлового фонду» від 19 червня 1992 року № 2482-XII; «Створення та діяльність об’єднання співвласників багатоквартирного будинку»: Практичний посібник/ Інститут місцевого розвитку. – Київ, 2007 – 288 ст.; Управління житловим будинком: Практичний посібник/ Інститут місцевого розвитку. – Київ, 2007 –160 ст.;

Куди звертатись?

Якщо мешканці вирішили створити ОСББ, за попередньою консультацією можна звернутися у відділ житлового господарства районної адміністрації.
Сихівський район
Хміль Стефанія
вул. Зубрівська, 9, тел.: 221-94-35
Франківський район
Радюк Марія
вул.Г.Чупринки, 85,
тел.: 237-43-18
Шевченківський район
Сахончік Ірина
вул. Липинського, 11,
тел.: 52-44-80

Залізничний район
Пальчинська Надія
вул.Виговського,34,
тел.: 295-82-15
 
Личаківський район
Джурик Ірина
вул.Левицького, 67,
тел.: 275-07-33
Галицький район
Волошенюк Леся
вул. Ференца Ліста, 1,
тел.: 261-10-53
Крім цього, у Львівській міській раді діє Сектор підтримки муніципальних проектів, де ініціативні групи можуть отримати всю необхідну законодавчу та нормативну базу по створенню та майбутньому функціонуванню об’єднання.
Прийом: щодня з 10:00 до 17:00
Адреса: площа Ринок, 1, кімната 107в.
тел.: 297-59-95 – Когут Галина; 297-59-32 – Кугайкевич Христина.

Взято з сайту Львівської міської ради
Переглядів: 879 | Додав: superpia | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Пошук
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024