Меню сайту
Опитування
Чи задоволенні Ви роботою ОСББ?
Всього відповідей: 26
Форма входу

Instagram

Ваш Дім. Масив "Пасічний".

Instagram Вітаю Вас Гість | RSS

 
[Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Домашні клопоти » Все для доброї господині » Посуд (Посуд. Обговорення, рекомендації та вибір.)
Посуд
superpiaДата: Понеділок, 21.05.2012, 10:19 | Повідомлення # 1
Полковник
Група: Администраторы
Повідомлень: 221
Нагороди: 0
Репутація: 5
Статус: Offline
Як вибрати безпечний посуд.

Kухонний посуд класифікують за матеріалом, з якого він виготовлений, технологією виготовлення, типом зовнішнього і внутрішнього покриття. Купуючи посуд, треба знати, з чого він зроблений і що в ньому можна готувати. Знаючи недоліки різних матеріалів, що застосовуються для виготовлення посуду, можна уникнути багатьох неприємностей, пов'язаних з впливом цих матеріалів на здоров'я людини.

Посуд з неіржавіючої сталі стійкий до окислення, красивий, при вариві в ньому продукти не втрачають своїх властивостей, смаку і навіть вітамінів, забезпечує тривале і надійне зберігання. Посуд з неіржавіючої сталі володіє очевидними перевагами, але нікель, що міститься в ьому, є алергеном і може викликати дерматоз. Не варто використовувати такий посуд дуже часто і готувати в ньому гострі страви. Те ж саме відноситься і до посуду з титану.

У посуді з алюмінію не рекомендується варити гострі і кислі блюда, тушкувати, смажити овочі, кип'ятити молоко. Вже при невеликому нагріванні навіть слабкі кислоти і луги руйнують алюміній, який потім потрапляє до нас в їжу. Проте в алюмінієвого посуду зручно варити каші, оскільки в емальованому посуді молочні продукти часто пригорають. Можна дати таку пораду : варити в алюмінієвому посуді можна, але зберігати приготовані блюда не варто.

Цілком безпечний емальований, керамічний, скляний посуд.
У такому посуді можна готувати обід, зберігати будь-які продукти харчування, без побоювання можна в ньому робити засолки і маринади. Проте одним з головних недоліків такого посуду є його крихкість. При неохайному поводженні на емальованому посуді з'являються сколи емалі, тріщини. Через них до металу проникає волога, і починається процес корозії. Від такого посуду краще відмовитись. Емаль майже не відбиваєтьсяв емальованому посуді, окантованому неіржавіючою сталлю .

У глиняних горщиках їжу готували споконвіку – це було прийнято у багатьох народів. Від високої температури вони стають ще міцнішими. Одне погано – кераміка швидко вбирає жир, і його важко відмити. Ще одним недоліком сучасного керамічного і скляного посуду є їх відносно висока вартість. Перед покупкою такого посуду обов'язково переконаєтеся в її жаростійкості.

Тефлоновий посуд. Тефлон - хороше антипригарне покриття, але він починає випаровуватися з поверхні посуду вже при 200 ° С. Вплив парів тефлону на організм людини недостатньо вивчено, проте відомі випадки хворобливої реакції у працівників підприємств, що проводять тефлоновий посуд, а також серед домогосподарок, що активно використовують це досягнення цивілізації на тісних кухнях.

Силіконовий посуд еластичний, міцний і витримує температуру до +280 градусів. У ньому можна готувати в духовках, мікрохвильових печах і запікати м'ясо і рибу на аерогрилях. Крім того, їжу в ньому можна заморожувати. Силікон – інертний матеріал, не іржавіє і не кришиться, не взаємодіє ні з гарячими, ні з замороженими продуктами. З силіконового посуду дуже легко вийняти те, що ви приготували - достатньо лише потягнути за край і вигнути м'який силікон в інший бік. Гладка поверхня володіє природними антипригарними властивостями. Але найпрекрасніше в тому, що після ваших кулінарних вправ таку форму можна компактно скрутити. Коли ви розвернете її наступного разу, вона прийме первинний вигляд.

Не слід списувати з рахунку чавунний посуд. Хоча він і важкий, але їжа в ньому майже не пригорає, поволі нагрівається (тому особливо добре в ній тушкувати) і поволі остигає.

Існує і їстівний посуд. Тарілки, зроблені з бамбука, цукрового очерету, крохмалю і води, за твердженням виробника, ефективно борються з проблемою забруднення навколишнього середовища. У звичайних умовах подібні тарілки повністю розкладаються за 180 днів, а у воді їх безслідне зникнення займає всього 2 дні. Екологічний посуд придатний для мікрохвильової печі, духовки і холодильника. А використаний сервіз фермери можуть віддати на корм худобі.
 
superpiaДата: Понеділок, 21.05.2012, 10:20 | Повідомлення # 2
Полковник
Група: Администраторы
Повідомлень: 221
Нагороди: 0
Репутація: 5
Статус: Offline
продовження ...
За технологією виготовлення краще литий посуд. Він товщий і важчий, добре розподіляє тепло, і – найголовніше – стінки і дно нагріваються рівномірно, а значить, відсутній ефект «теплового шоку» і їжа не пригорає. У такому посуді можна тушкувати продукти.

Велику роль грає і товщина посуду. Якщо товщина дна і стінок сковороди або каструлі менше 2 мм, то такий посуд мало придатний до використання вже тому, що легко деформується. Найбільш поширений посуд з товщиною стінок від 2,5 мм. Його можна використовувати на газових і електричних плитах, але він не рекомендується для плит із склокерамікою. Універсальним можна назвати посуд завтовшки 4-6 мм.

Деякі види посуду для підвищення безпеки і комфорту мають контроллер температури, отвори для пари на кришці, рельєфне дно і інші особливості. Якщо дно сковорідки нагадує бджолині соти, то в такому посуді зменшується поверхня зіткнення з їжею і підвищуються її антипригарні властивості.

Частина будь-якої сковороди або каструлі, що сама виділяється, - це звичайно ручка. Ручки бувають приклепані або приварені. Приварені ручки кращі, оскільки не порушують цілісність покриття. Сама ручка може бути різної форми і виконання. Останнім часом з'явився посуд з ручками, що не нагріваються, що дуже зручно у використанні.

Ну а необхідний об'єм ваших каструль вам доведеться визначити самим. Тут все залежить від потреб вашої сім'ї і традиції приготування їжі. Рекомендується на кухні мати декілька каструль різного об'єму.

При виборі посуду враховуйте тип вашої плити. Деякий посуд придатний для варива тільки на електричних плитах уважно дивіться написи на упаковці або проконсультуйтеся з продавцем.

Для використання в мікрохвильовій (СВЧ) печі вам буде потрібно скляний, фарфоровий, керамічний або пластиковий посуд. На ньому не повинно бути позолочених або посріблених кромок або узорів.

У звичайному металевому посуді в мікрохвильовій печі готувати не можна! Також в Свч-печах не можна використовувати дерев'яний посуд.

Для склокерамічних плит потрібний посуд з товщиною дна не менше 3 мм. Такі плити нагріваються сильніше звичайних, і тонка сковорода або каструля швидко деформується.

Індукційним плитам потрібний посуд, призначений спеціально для індукційних плит. Тому, уважно прочитайте інструкцію при покупці такого посуду.

Вибір і використання посуду з погляду економії електроенергії
1. Використовуйте каструлі з діаметром дна рівному діаметру конфорок електроплит. Це дозволить заощадити електроенергію при приготуванні їжі. Якщо дно каструлі менше розміру конфорки, то при готуванні втрачається велика кількість електрики, що йде на нагрів повітря.
2. Якщо конфорка електроплити деформувалася («спучилася») необхідно її замінити. Оскільки при неповному контакті конфорки з посудом також відбувається втрата тепла. Каструлі з нерівним дном споживають до 50% більше енергії.
3. При приготуванні їжі на електроплиті використовуйте залишкове тепло конфорок: вимикайте їх трохи раніше, ніж блюдо буде готове.
4. Використання скороварок дозволяє заощадити не тільки час на приготування їжі, але і електроенергію.
5. Пам'ятаєте, що накип усередині електрочайника істотно збільшує кількість енергії, необхідної для того, щоб закип'ятити воду.

Взято тут.
 
Форум » Домашні клопоти » Все для доброї господині » Посуд (Посуд. Обговорення, рекомендації та вибір.)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Copyright MyCorp © 2024